fbpx

Шон Ле Тісьєр – британський підприємець, інвестор, засновник компанії Coffee King, ідеєю якої є переосмислення кавової культури за допомогою технологій на всіх етапах, від виробництва до приготування у кав’ярні. Нещодавно Шон відвідав Львів із метою розвитку свого бізнесу. Про інвестиції в український бізнес, співпрацю із львівською ІТ-компанією KindGeek, симбіоз кави і технологій – читайте у розмові.

(переклад з англійської)

Поєднання крафту та інновацій

Компанія Coffee King була створена у 2016 році, проте лише через рік ми змогли офіційно її зареєструвати, а ще через три – отримати торгову марку європейського зразка, EUIPO. Як тільки ми почали активно запускати виробництво та працювати над розробкою нових продуктів у 2020, пандемія внесла свої корективи – тож ми призупинили процеси у компанії. За цей час ми встигли переусвідомити місію компанії, визначити вектори розвитку та створити продукт, який буде цінний для ринку. Ми розуміли, виділитися на ринку виробників кави буде непросто – деякі торгові марки тримаються у “топах” десятки років. Тому ми відійшли від традиційного підходу. У Coffee King ми вдало поєднуємо традиційне виробництво кави та інноваційні технології. Зокрема зараз створюємо цілу систему для замовлення та купівлі кави, а також кастомізовані кавові машини.

Щодо виробництва, то у нас радше крафтовий підхід. Хоча навіть тут ми відрізняємося від інших виробників. Більшість зосереджується на країні походження какао-бобів, мовляв, ми створюємо “бразильську каву”, “колумбійську каву”, “перуанську каву”. У Coffee King інший підхід. Ми обираємо каву за смаком, а не за походженням, тож кожного року ми замовляємо какао-боби із різних країн. На це є причина: врожай кави є різним кожного року, тож бразильська кава минулого року може смакувати зовсім інакше, ніж цього. Такий підхід дозволяє нам зберігати гнучкість виробництва і водночас забезпечувати високу якість. До прикладу, два роки тому ми замовляли боби з Колумбії та Перу. Зараз нам постачають каву із Гондурасу та Колумбії.

Розраховуватися за каву криптовалютою

Наша місія – робити каву доступною для всіх. Тож коли під час пандемії ми думали над тим, як налагодити комунікацію із нашими клієнтами та стати ближчими до них, не виникало сумнівів, що нам потрібно розробити мобільний додаток. По-перше, це зробило б нас іншими від сотень інших виробників кави. По-друге, так ми хотіли синхронізувати мережу кав’ярень та магазинів, де буде наша продукція.

Ми не хотіли створювати звичайний додаток, де можна було б просто купити каву та отримати за це бонуси. Наш додаток буде інтерактивним – там можна буде передзамовити каву, подарувати комусь горнятко кави, подивитися локації, домовитися про зустріч чи побачення в одній із кав’ярень, де буде наша кава, не обов’язково у кав’ярні CoffeeKing. У майбутньому ми плануємо додати ще більше цікавих функцій. Наприклад, зробити свою криптовалюту, якою можна буде розраховуватися за каву. Над проєктом працюємо разом із ІТ-компанією зі Львова, KindGeek.

Про роботу з українськими розробниками

Коли ми вирішили розвивати бізнес у діджитал напрямку, почалися пошуки партнерів, які могли б взятися за розробку кастомізованого продукту з нуля. Оскільки я маю технічний бекграунд і добре розумію ситуацію на ринку розробників, я почав пошуки “свого” партнера в Україні. Не секрет, що Україна має багато талановитих програмістів. Тож після невеликого дослідження, я знайшов кілька компаній, які мене зацікавили. Поспілкувався із ними і зупинився на KindGeek. Мені сподобалося поєднання візійності, енергії, молодості та досвіду. Вони розуміли наше бачення та водночас пропонували свої ідеї – це було цінно для формування нас як технологічної компанії.

Про інвестиції в український бізнес

Наразі кава Coffee King є у Великій Британії та Іспанії. Наша довготермінова мета – поширитися на усю Європу. У Францію, Німеччину, Нідерланди. Ми також розглядаємо Україну – тут наші технологічні партнери, з якими ми тісно працюємо. Я думаю, на кавовому ринку України знайдеться місце для Coffee King – тут є багато потенціалу та місця для росту.

Водночас, ідея не лише у поширенні бренду в Україні. Я вбачаю в цьому можливість інвестиції в українську економіку, створенні нових робочих місць. Ми також готові ставати партнерами із українськими компаніями та закладами. У майбутньому ми будемо організовувати тренінги для баристів, забезпечувати заклади нашим обладнанням та програмним забезпеченням.

Чому Україна? Це дуже гарна країна із завзятими людьми – тож ми бачимо себе тут у перспективі. Щодо міст в Україні, то це однозначно Одеса, Київ та Львів. Тут є величезний потенціал, тож інвестиції – гарний спосіб розвивати Україну.

Про Львів, кавовий фестиваль та партнерство

Львів – одне з улюблених українських міст. Воно має свій ритм. Під час нещодавнього візиту в KindGeek, я мав нагоду зайти у кілька кав’ярень, спробувати львівську каву. Від партнерів із KindGeek дізнався про кавовий фестиваль у Львові – тож повернувся сюди ще раз, цього разу щоб дізнатися більше про локальних виробників, знайти партнерів та глибше зрозуміти ринок.

Під час візиту до Львова, я також мав нагоду поспілкуватися із представниками міської ради. Говорили про бізнес, інвестиції, партнерство. Для мене цінно бути патроном Львова та України, розвивати тут бренд Coffee King.

Your email address will not be published. Required fields are marked *